Materiale folosite în laboratorul Stomalux

De-a lungul timpului, în laboratorul de tehnică dentară Stomalux materialele dentare s-au îmbunătățit constant astfel încât s-a ajuns la materiale care au o rezistență și o estetică deosebită.

Proprietățile principale pe care trebuie să le îndeplinească materialele dentare sunt:

  • rezistență;
  • durabilitate;
  • estetică deosebită.

Materialele dentare care se apropie de aceste cerințe sunt: zirconiul și ceramica dentară.

Zirconiul este un material care a revoluționat stomatologia. Acesta are o transluciditate caracteristică, iar lucrările pe bază de zirconiu vor avea o estetică deosebită pentru că nu vor conține metal. Este cel mai rezistent material folosit în stomatologie. Poate susține lucrări dentare întinse însă are o gama restrânsă de culori. Din acest motiv nu poate fi folosit de unul singur în zonele unde pretențiile estetice sunt mari.

Ceramica dentară este un material dur și rezistent cu o gamă foarte bogată de nuanțe. Are proprietăți estetice excelente putând imita cele mai mici detalii de pe suprafața dinților. Nu poate însă susține de una singură lucrări dentare întinse. În aceste situații, sub ceramică trebuie plasat un alt material care va asigura rezistența lucrării. Ceramica poate fi folosită fără schelet de susținere doar în cazul unor lucrări de intindere redusă și care nu sunt situate în zone cu forțe masticatorii puternice.

 

O lucrare dentară este alcătuită din două tipuri de materiale: scheletul de susținere și materialul fizionomic.

Scheletul de susținere este cel care asigură rezistența și susținerea lucrării dentare și care servește drept suport materialului fizionomic.
Pentru scheletele metalice laboratorul Stomalux folosește exclusiv o pudră de crom-cobalt nonalergenă, fără nichel, beriliu, galiu, etc. numită Remanium Star CL produsă în Germania de firma Dentaurum.

Materiale fizionomice se aplică peste scheletul de sustinere, după diverse tehnici, în funcție de materialul fizionomic folosit. Printre principalele materiale fizionomice se enumeră:

    • ceramica;
    • compozitul;
    • acrilatul.

Laboratorul Stomalux folosește ceramică de la Ivoclar InLine, Ivoclar Style și ceramică Vita. Pentru lucrările compozite folosește compozit Luna Wing iar pentru lucrările metalo-acrilice folosește acrilat Ruthinium.

Lucrările integral ceramice se realizează din blocuri E.max/ Empress Ivoclar. Lucrările provizorii se realizează din PMMA frezat la centrul de frezare și sinterizare StomaMill.