Detalii despre amprentare

Operațiunea de amprentare are loc în cabinetul stomatologic. Medicul stomatolog ia “un mulaj” al dinților pacientului. Următoarea etapă constă în trimterea amprentei în laboratorul de tehnică dentară în vederea realizării lucrărilor protetice.

Cum trebuie să fie amprenta?

Amprenta dentară trebuie să fie fidelă și precisă. Pentru aceasta, se folosesc materiale de amprentă care reproduc cu exactitate situația din cavitatea bucală a pacientului.

Calitățile pe care materialele de amprenta trebuie să le îndeplinească sunt:

⦁ Fidelitate;
⦁ Elasticitate;
⦁ Stabilitate dimensională;
⦁ Timp de priză scurt;
⦁ Non-toxice, non-iritante;
⦁ Gust, miros, culoare – plăcute.

  • Materialul de amprentă

Tipul materialului de amprentă determină gradul de precizie atât a modelului de lucru cât și a modelului antagonist. Se recomandă folosirea unui material de amprentare de mare precizie pentru obținerea unei lucrări protetice cât mai exacte, iar la amprentarea în doi timpi să se aplice material chitos și fluid în toată amprenta ( atât pe dinții vecini și omologi cât și pe cei antagonisti). Nu recomandăm folosirea materialului de amprentă tip alginat.

  • Înregistrarea amprentei

   Este urmată de înregistrarea ocluziei pacientului. Ocluzia corectă este poziția în care dintii de sus sunt în contact cu dinții de jos în cele mai multe puncte posibile.
Datorită experienței acumulate în cei 12 ani de activitate, în vederea evitării oricărei posibile probleme, propunem ca amprentele trimise să fie în portamprente și mereu însoțite de ocluzie.

Tehnicianul va folosi această înregistrare pentru a poziționa modelele celor două arcade dentare într-o poziție similară cu cea din cavitatea bucală.

În cazul lucrărilor complexe, cel mai indicat este să existe o bună comunicare și colaborare între medic și laboratorul de tehnică dentară. Nu ezitați să ne contactați pentru a stabili împreună un plan protetic corect, atât din punct de vedere tehnic cât și medical, care să îndeplinească cerințele și așteptările pacientului dar și pretențiile dumneavoastră.

Obiectivul laboratorului Stomalux este ca medicul și pacientul să fie pe deplin mulțumiți iar lucrarea protetică realizată de către noi să fie cât mai funcțională, estetică și durabilă.