Protezele dentare – curățare și îngrijire

Ce sunt protezele dentare?

Protezele dentare parțiale/totale pot reprezenta o alternativă în tratamentul edentațiilor parțiale/totale (lipsa unuia sau mai multor dinți- în cazul protezelor parțiale, lipsa tuturor dinților- în cazul protezelor totale). Această alternativă este folosită atunci când, din diverse motive, lucrările pe implanturi sau punțile fixe nu pot fi executate.

⦁ Din ce este alcătuită o proteză dentară?

O proteză dentară parțială este alcătuită din dinți artificiali care sunt atașați la o bază din material acrilic de culoarea gingiei. Baza de culoarea gingiei împreună cu dinții artificiali formează șeile protezei (care de obicei sunt în număr de 2). Uneori, șeile sunt susținute de o structură metalică care crește rezistența protezei și asigură stabilitatea acesteia în cavitatea bucală.

Protezele mobilizabile parțiale sau totale necesită o îngrijire constantă pentru a le păstra curate și funcționale. Este important să îngrijiți protezele la fel cum v-ați îngriji dinții naturali. O igienă orală riguroasă este la fel de importantă în cazul protezelor ca și în cazul dinților naturali.

 

Tips & Tricks pentru proteze

 

Cat de des trebuie curățate protezele?

-O igienizare riguroasă este indicată cel putin o dată pe zi, dar și după unele mese în caz că este nevoie. În afara acestor igienizări, puteți îndepărta și clăti proteza sub un jet de apă după fiecare masă dacă simțiți că este nevoie.

-Nu uitați ca atunci când vă îndepărtați proteza pentru clătire, să vă curățați și dinții rămași, gingiile și mucoasele orale precum și limba.

Cum trebuie curățate protezele ?

⦁ Curățați protezele deasupra unui vas cu apă sau deasupra chiuvetei pline cu apă pentru a evita fracturarea acestora în caz că le scăpați.

⦁ Folosiți o periuță cu cap mic sau mediu cu peri moi. Există periuțe specific concepute pentru curățarea protezelor.

⦁ Folosiți săpun, lichid de spălat vase diluat sau un produs specific pentru curățarea protezelor. Este bine să evitați detergenții puternici sau pastele de dinți foarte abrazive.

⦁ Periați cu grijă toate suprafețele protezei, inclusiv cea interioară având grijă să nu îndoiți materialul acrilic.

⦁ Curățați cu atenție și cavitatea bucală folosind o periuță cu peri moi. Periați cu mare atenție dinții pe care se sprijină elementele de ancorare ale protezei (capse, croșete).

Păstrarea pe timpul nopții

  • Majoritatea medicilor vă vor recomanda să îndepărtați proteza din gură în timpul nopții (mai ales în cazul protezelor totale) pentru a oferi mucoaselor orale o perioadă de repaus.
  • În timpul nopții, protezele trebuie păstrate în apă pentru a nu se usca și deforma.
  • De fapt, ori de câte ori nu sunt purtate, protezele trebuie păstrate în apă sau într-o soluție specială pentru proteze. Nu folosiți apă prea caldă pentru a nu deforma protezele.

 

Planificati controale periodice

  1. Imediat după finalizarea protezei, una sau mai multe ședințe sunt necesare pentru adaptarea protezei și pentru a elimina zonele unde aceasta jenează mucoasa.
  2. Apoi, veți fi informat de către medicul dumneavoastră stomatolog despre controalele periodice necesare. De obicei, se stabilesc cel putin două controale pe an. În timpul acestora, medicul dentist verifică stabilitatea protezei, eventualele leziuni ale mucoasei și efectuează un periaj profesional.
  3. La anumite intervale de timp, protezele pot necesita înlocuirea unor sisteme de ancorare sau alte operații de recondiționare (de exemplu, rebazarea).
  4. Contactați medicul stomatolog ori de câte ori simțiți dureri sau disconfort sau vi se pare că proteza a devenit “prea largă”.
  •  Nu încercați să vă reparați singuri protezele. Nu folosiți “agenți de lipire” din comerț pentru a crește stabilitatea protezei. Aceștia pot fi extrem de nocivi pentru mucoasele orale.